Ce solutii sunt pentru scapari de fum la un semineu deschis?

 

1. Reducerea sectiunii deschise a semineului
Se refera la practicarea pe fata laterala (sau la partea superioara ) a unui perete de caramida, piatra, metal care reduce deschiderea semineului.
Prin aceasta crescand-se temperatura in vatra focului, ceea ce va genera o energie ascensionala proportional marita a gazelor arse.
Mentionez faptul ca la aplicarea unei usi artizanale,  nu se poate controla fluxul de aer pe suprafata geamului, ceea ce va determina afumarea acestuia dupa fiecare ciclu de ardere.

2. Cresterea tirajului prin inaltarea cosului de fum
Functioneaza intodeauna, dar are dezavantajul unui necesar de asigurare statica sporit, (de obicei cu un corset metalic din cornier, rigidizat cu platband). Masura se poate aplica cu limite, pentru ca o exagerare a inaltarii cosului, scoate casa d.p.d.v. estetic, din armonie.
La acest capitol se regaseste si grija indreptata catre traseul si termoizolarea canalului de fum, acolo unde exista un acces la acesta.

3. Practicarea unei prize de aer proaspat in lipsa acesteia, mai devreme sau mai tarziu, echilibrul presiunilor interior  / exterior se va rupe  si semineul va fumega in interior. Exceptie facand spatiile cu neetansietati majore.

Ideal este ca priza de aer proapat sa se regaseasca in cenusarul focarului.

4. Introducerea in vatra deschisa a unui focar (insert), care are volumetria potrivita.
Ideal pentru cresterea randamentului si  controlul focului.

Din pacate sunt rare vetrele atat de generoase.

5 . Controlul tirajului prin montarea unei turbine de exhaustare. Acopera toate situatiile posibile de-a lungul a 365 de zile pe an.
Exista doua solutii distincte – a. cu turbina  amplasata  deasupra cosului, ,  paletele acesteia lucrand  in plan paralel cu solul si gazele arse trecand in tot timpul functionarii printre acestea. De aici rezulta depuneri suculente, care reduc viata aparatului .
– b. cu turbina amplasata lateral si paletele in plan perpendicular. Aparatul poate functiona doar in momentele delicate, iar restul timpului evacuarea functionand natural (prin tirajul cosului de fum)

Precizez ca toate solutiile de mai sus pleaca de la presupunerea faptului ca lemnele implicate in procesul de ardere au o umiditate max de 20% , sunt aranjate corect in focar si clapeta de laminare a gazelor arse (suber) este deschis la maxim.

CONTACT

SEMINEE ALTFEL
Sediu: Brasov
Str. Ioan Socec 12C

http://goo.gl/pAX2h4

Tel.: + 40 722 714 464
andi.ion@semineealtfel.ro