Semineu cu acumulare, sau cu distributie de caldura?
O masa de acumulare cat mai mare, care trebuie sa se incarce termic cat mai repede si sa se descarce cat mai lent reprezinta cerinte tehnologice greu de indeplinit. In plus este nevoie de un sistem (suber) care sa permita devierea pe cos a gazelor arse la initierea arderii, urmand ca dupa atingerea unei temperaturi de lucru, gazele fierbinti se fie reoreintate catre traseul de acumulare.
PRO –
emiterea caldurii (prin radiatie) mult dupa stingerea focului
- o buna eficienta
- o caldura constanta si placuta
- bancutele sau peretii calzi reprezinta unul dintre marile bonusuri
- un aer rustic si romantic
- poate pune frumos spatiul in valoare cu linii dulci, sau cahle frumos decorate
CONTRA
- pentru a avea un bun ecou termic, respectiv 4-8 ore, sunt necesare mai multe cicluri de ardere, adica trebuie incarcat focarul de mai multe ori cu lemne) exceptand focarele cu camera de ardere foarte generoasa.
- In cazul in care se face un singur foc 2-3 ore, (cum este cazul in majoritatea utilizarilor) stocarea este foarte redusa
- Se suprapune peste incalzirea in pardoseala generand de obicei o supraincalzire a camerei.
exceptie facand acele livinguri cu casa scarii deschisa. - nu exista nici control asupra livrarii de caldura, soba va continua sa functioneze, chiar daca nu mai este nevoie.
- ocupa un spatiu excesiv
- buget > 4-5.000 euro
Aerul cald poate fi cules prin convectie de la orice semineu care are o imbracaminte si distribuit natural si controlat in camerele invecinate de pe acelasi nivel, cat si prin traversarea planseului la cea din etajul superior.
Deasemenea exista si o distributie fortata cu ajutorul unei turbine, care poate transporta un flux considerabil de aer in plan vertical si orizontal. In felul acesta poate fi deservita toata casa.
PRO:
- simplitate in executie pentru transfer natural
- semineu mai prietenos cu incalzirea in pardoseala deoarece, o parte (cca 50%) din caldura produsa se poate transfera in alte incaperi, iar la nevoie se poate opta pentru un geam dublu, care reduce si mai mult aportul termic in camera in care este instalat semineul.
- buget > 3-4.000 euro foarte aproape de bugetul unui semineu clasic
CONTRA
- turbina (atunci cand este necesara) are un anumit zgomot (cca 60 db)
- canalele termoizolate prin care este realizat transferul de aer cald sunt dificil de mascat. (de obicei se opteaza pentru scafe)
- traseele termoizolate de aer cald pot conduce si sunetele (vocile) din camera semineului
- fluxul de aer cald poate antrena si praful.