Stiluri
Semineul ar trebui sa faca parte integranta din povestea casei, imprumutand elemente din stilul arhitectural al acesteia.
Incercam mai jos, fara pretentii academice, sa impartim simplist lumea semineelor in cateva zone de influenta.
Seminee cu influenta rustica
Simple, cu linii si texturi umane, urmarind materialele primordiale: pamant, lemn, caramida.
Facute de obicei cu materiale locale, avand inglobate, ocnite (pentru vase sau pisici), cuptoare de paine, bancute laterale, emana o caldura placuta sufletului.
Seminee cu influenta latina
Promovate in zona italiana – franceza, seminee de aici isi trag inspiratia din zona medievala, sunt de regula masive si umplu spatiul cu greutate.
Se regasesc imbinate in trei volume, suprapuse .
Cel inferior si median este din piatra masiva sau aplicata, lemnul si / sau politele de piatra definesc zonele de intersectie, ultimul volum fiind hota, cu finisaje simple in culori deschise, contopite cu peretii limitrofi.
Ca o variatiune a stilului, sobe metalice sunt incastrate in ancadramente ale unor vechi seminee, sau imitand vatrele acestora
Seminee cu influenta americana
Alunecand din zona britanica, exceleaza prin volum cu dimensiuni frecvente ale deschiderii de 0,8 – 1, 2 metri.
Ideea de baza este fuziunea dintre pamant si foc, realizata prin asezarea vetrei cat mai aproape de sol, in felul acesta flacarile se aseaza in cel mai natural mod posibil.
Seminee cu influenta germanica
Seminee cu o geometrie simpla, in care accentul este pus pe functionalitate, iar primul plan este destinat focului. Imbracamintea este discreta, fiind doar o tuse de culoare sau piatra .
Seminee de inspiatie olandeza
Predomina focarele cu gaz, care permit forme si deschideri extravagante.
Baza focarului este mobilata cu busteni vitroceramici pentru o tuse mai naturala, sau pentru contrast un covor de pietre albe,
Seminee de inspiratie nordica
Seminee in care exceleaza echilibru si simtul masurii.
dimensiuni reduse, usi cu deschidere armonica, randamente foarte ridicate, executii curate.
Seminee cu forme speciale
Sunt creatii care au intodeauna in spate imbinarea fericita dintre un arhitect deschis, un beneficier curajos si un buget generos.
De aceea sunt intalniri rare.
Traieste in conditii speciale, magnetizand spatiul pe care il ocupa.