Montaj cos de fum
Fiecare cos de fum trebuie configurat si montat tinand cont de tipul aparatului termic deservit cat si a dupa particularitatile existente ale cladirii aferente acestuia,
Momentul optim tehnologic pentru ridicarea unui cos ceramic, este dupa fixarea elementelor structurale ale sarpantei, astfel incat dupa montarea invelitorii sa nu mai fie efectuate lucrari de constructie deasupra acesteia, care vor afecta atat durata de viata, cat si estetica acesteia (pete sau zgarieturi)
Asamblare cos de fum, valabila pentru sistemele ceramice sau metalice modulate.
Operatiuni anterioare montarii :
Identificarea pozitiei – aceasta trebuie facuta dupa planurile existente, sau vezi “articole”
Trasarea axului – foloseste la identificarea exacta a traseului vertical parcurs de cosul de fum. Firul cu plumb a ramas neschimbat de la constructia marilor piramide incoace.
Fundatia – este necesara pentru cosurile ceramice in montaje exterioare, sau alte cazuri particulare.
Decupare planseu si/sau perete lateral, la montajele interioare, trebuie decupate planseele respectand distantele recomandate de producator, cat si astereala, folia si invelitoarea, iar la montajele exterioare trebuie decupat peretele lateral.
Asamblare cos de fum, valabila pentru sistemele ceramice sau metalice modulate.
Operatiuni ulterioare montarii :
ASIGURARE STATICA – cosurile de fum sunt solicitate la incarcari datorate
– vanturilor puternice in rafala
– presiunii stratului de zapada care aluneca pe invelitoare (lavine)
– miscarilor seismice.
De aceea sunt necesare precautiuni diferite, functie de zona amplasamentului, tipul cosului de fum, diametrul acestuia, cat si a inaltimii libere ( totale sau deasupra invelitorii.)
– Corsetul metalic inconjoara cosul cu un cadru de patru corniere pe colturi, rigidizate cu o structura de lamele, confectionate din platband.
Armare interioara cu bare din fier beton de grosimi cuprinse intre 12-18mm, inglobate in lapte de ciment acolo unde invelisul exterior are prevazute canalele respective.
Fixare juguri / coliere Structura rezultata in urma incorsetarii sau rigidizarii interioare trebuie fixata de structura casei in minim doua puncte. (de obicei in dreptul planseului de beton si al sarpantei)
ETANSARE la trecerea prin invelitoare, se executa o etansare interioara la nivelul foliei anticondens si una exterioara la nivelul invelitorii:
– cu folie bituminoasa (de ex SIKA)
cu folie de polyizobutilen, cu inserţie de aluminiu, (Wakaflex)
cu sort metalic (FAKRO)
cu elemente de etansare speciale (prezente la cosurile metalice)
FNISAJ Este obligatorie finisarea cosurilor de fum ceramice. Exista mai multe moduri in care se poate executa aceasta:
– Finisaje prefabricate livrate de producator (SCHIEDEL)
Cu vopsea decorativa sau lavabila de exterior , aplicate dupa operatiunea de tencuire / driscuire.
placare cu piatra naturala, caramida…sau alte decoratiuni
Scurgere condens – se realizeza prin intermediul unui tevi din material plastic, care pleaca de la colectorul de condens aflat la baza cosului pana la canalizarea invecinata, trecand printr-un neutralizator de conden
Montaj element antipluvial – toate sistemele de evacuare profesionale sunt terminate la partea superioara cu un con care permite dispersia libera a gazelor arse deasupra invelitorii.
Adaugarea oricarui element terminal conduce la formarea de turbioane in curgerea gazelor si implicit o scadere de tiraj.
Acestea se monteaza atunci cand se nu se poate conduce apa pluviala si condensul rezultat catre canalizare, in cazul preluarilor verticale , sau in cazul unor cereri exprese care vin din conditiile estetice ale cladirii.
LEGATURA COS – APARAT TERMIC – se poate realiza prin intermediul unui racord flexibil dublustrat din otel inoxidabil . TwinFlex
sau cu ajutorul elementelor rigide din tubulatura monoperete din tabla de otel inoxidabil cu grosimea de 0.5- 0.6mm (SCHIEDEL, METALOTERM), sau otel special cu grosimea de 2 mm. (BERTRAND)
APLICARI DE RACORDURI ULTERIOARE MONTARII