Sobe clasice cu cahle
In urma arderii in focar a unui material combustibil, rezulta o cantitate de temperatura (T0), care varaiaza intre 300C si 900C, functie de calitatea si volumul focarului. Din aceasta valoare se pune 200C (T1), sunt necesare pentru energia ascensionala a gazelor arse, iar cu restul se imprumuta materialelor din care este compus interiorul sobei.
In cazul sobei traditionale cu cahle, gazele arse rezultate din focar urca serpind (vertical sau orizontal) prin fumurile (canalele de fum) care au un perete comun cu exteriorul sobei. Dupa ce se descarca temperatura in peretii sobei (care actioneaza ca o masa inertiala), gazele arse ies pe cos.
Sistemul functioneaza in cca 4 milioane de case de la tara, dar cu urmatoarele dezavantaje:
- fiecare soba este unicat , de aceea mana mesterului poate face diferenta
- amorsarea sobei este foarte dificila
- nu exista control al radiatiei de caldura
- nu au geam , sau daca exista unul acesta se afuma foarte repede
Pe de alta parte pot fi asociate cu plite de gatit, iar simpla lor prezenta intr-o incapere este rustica si calduroasa.